wssugo_hun2.gif wssugo_eng2.gif wssugo_deu2.gif
wssugo_logo1c.png
WS_logo.png
 
Összes menü nyitása / zárása
1. Súgó
2. Alapfogalmak
3. Használat
4. Adatfeltöltés
5. Webáruház
6. Fórum
7. Beállítások
8. Letöltés
 
wssugo_home.gif wssugo_sitemap.gif
 
wssugo_title4b.gif
[ 4.1 ]
Szöveg
A létrehozott vagy betöltött oldalakon írásos szöveg jeleníthető meg, amennyiben az annak felvitelét biztosító WEB-SET-es feltöltő ikon megtalálható. Szöveges adat feltöltésére két típus is létezik: úgynevezett szöveg-tag (ejtsd: teg) és lista-tag.
TAG_SZOVEG.gif
Szöveg-tag
Ez az ikon biztosítja, hogy a meghatározott helyre szöveges tartalom tölthető fel.
A szöveges tartalom lehet betű, szám, hivatkozás (link), alapszíntű HTML programozási nyelv.
TAG_LISTA.gif
Lista-tag
Ez az ikon biztosítja, hogy a meghatározott helyre szöveges tartalom tölthető fel.
A szöveges tartalom lehet betű, szám, hivatkozás (link), alapszíntű HTML programozási nyelv és támogatott a felsorolás készítése.

Mi a különbség a szöveg-tag és a lista-tag között?

A szöveg-tag szöveg szintű információt alkot a web-es tartalmakban, a lista-tag pedig bekezdés szintű információnak felel meg. Szöveg-tag általában olyan helyen látható, ahol a feltöltési terület annyira kicsi, hogy csak pár szó fér el, lista-tag pedig a többsoros szövegkörnyezet kialakítására a legmegfelelőbb opció. A kettő közötti különbség a felhasználó szemszögéből nem annyira lényeges. Azt, hogy a két típus hol és miért van alkalmazva, azt a sablon forráskódjában lévő környezeti feltételek befolyásolhatják.

A lista-tag azonban rendelkezik egy további funkcióval, a felsorolás készítésének lehetőségével. A felsorolással a szövegszerkesztő programokban készített felsorolásokhoz hasonló, formázás készíthető el.


Feltöltés menete
1

2
3
A szerkesztőfelületre betöltött oldalon kattintson arra a szöveg-tag vagy lista-tag ikonra, ahova szöveget szeretne feltölteni.
A megjelenő ablak beviteli mezőjébe gépelje vagy másolja be a feltöltésre szánt szöveges tartalmat.
Kattintson az OK gombra.
A feltöltött anyag nem jelenik meg automatikusan a szerkesztőfelületen (amennyiben a módosítás utáni azonnali frissítés opció ki van kapcsolva), ezért kattintson a Frissítés opcióra az Oldalműveleti menüsoron (ne a böngészőprogram frissítési gombjára) vagy használja a Megtekintés opciót.


Módosítás, törlés
1

2

3
A szerkesztőfelületre betöltött oldalon kattintson arra a szöveg-tag vagy lista-tag ikonra, ahol a korábban feltöltött szöveget módosítani vagy teljesen törölni szeretné.
A megjelenő ablak beviteli mezőjében a meglévő szöveget módosítsa szándéka szerint vagy törlés esetén a teljes tartalmat törölje ki.
Kattintson az OK gombra.

Felsorolás készítése
1

2

3

4
5
A szerkesztőfelületre betöltött oldalon kattintson arra a lista-tag ikonra, ahol a felsorolást szeretné kialakítani.
A megjelenő ablak beviteli mezőjében kattintson oda, ahol a felsorolást el szeretné kezdeni, akkor is, ha üres a mező.
Kattintson a Felsorolás gombra. Ekkor a beviteli mezőben WEB-SET-es kódok fognak megjelenni. A kipontozott részre fog kerülni a felsorolás.
A kipontozott részt törölje ki, ügyelve arra, hogy a WEB-SET-es kódok érintetlenül maradjanak és írja be a szöveget. A felsorolás úgy alakul ki, hogy a felsorolni kívánt pontokat Enter gomb lenyomásával választja el. A kezdő- és lezáró WEB-SET-es kód automatikus sortörést eredményez, így nem szükséges a felsorolás előtt és után külön enter-t nyomni, ha ez megtörténne, akkor a felsorolás előtt és után dupla sorkihagyás lesz.
Kattintson az OK gombra.

Hivatkozás (link) alkalmazása szövegen
1

2

3


4


5


6
7
A szerkesztőfelületre betöltött oldalon kattintson arra a szöveg-tag vagy lista-tag ikonra, ahol hivatkozást szeretne elhelyezni.
A megjelenő ablak beviteli mezőjében jelölje ki egérrel azt a szót/mondatot/sort, amelyiket hivatkozássá szeretne alakítani.
Helyezze az egér mutatóját a kijelölt rész fölé és nyomja meg az egér jobb gombját.
A legördülő menüben válassza ki a Másolás opciót és kattintson rá.
(A másolás a CTRL + C gomb lenyomásával is elvégezhető.)
Kattintson az egérrel a Link szövege melletti beviteli mezőbe és nyomja meg az egér jobb gombját.
A legördülő menüben válassza ki a Beillesztés opciót és kattintson rá.
(A beillesztés a CTRL + V gomb lenyomásával is elvégezhető.)
A Link típusa melletti rádiógombok közül válassza ki, milyen hivatkozást szeretne készíteni (Belső, Külső, Új külső link).

Belső - A hivatkozás meglévő WEB-SET-es oldalra fog mutatni. Válassza ki a legördülő menüről az oldal nyelvét (HU=magyar, EN=angol, DE=német). A következő legördülő listából válassza ki melyik meglévő oldalára mutasson a link. Folytassa a lépéseket a 6-os ponttól.

Külső - A hivatkozás a már korábban meghatározott és eltárolásra került hivatkozások listáján szereplő oldalra/feltöltött állományra (letölthető dokumentum, videófájl, audiófájl) fog mutatni. Válassza ki a legördülő menüről az oldal/állomány nevét. Folytassa a lépéseket a 6-os ponttól.

Új külső link - A hivatkozás külső, nem WEB-SET-es oldalra fog mutatni. Válassza ki a legördülő menüről a hivatkozás kezdeti címzés paramétereit. A beviteli mezőbe írja be a webhely/e-mail cím/webtárhely/javascript elérési paramétereit. Folytassa a lépéseket a 6-os ponttól.

Kattintson a Linkbeszúrás gombra.
Kattintson az OK gombra.
A Linkbeszúrás gombra való kattintáskor a rendszer a szövegben -olvasási szabálynak megfelelően- legelőszőr előforduló, a kimásolt szöveggel megegyező részt alakít át hivatkozássá. Ha többször kattint a Linkbeszúrás gombra, akkor a soron következő egyezések is hivatkozássá alakulnak át. Ügyeljen arra, hogy a kimásolt résznek egyeznie kell a szövegkörnyezetben szereplő résszel.

Formázási lehetőségek
1

2

3


4


5
6
A szerkesztőfelületre betöltött oldalon kattintson arra a szöveg-tag vagy lista-tag ikonra, ahol külalaki formázást szeretne végezni.
A megjelenő ablak beviteli mezőjében jelölje ki egérrel azt a szót/mondatot/sort, amelyiken változtatni szeretne.
Helyezze az egér mutatóját a kijelölt rész fölé és nyomja meg az egér jobb gombját.
A legördülő menüben válassza ki a Másolás opciót és kattintson rá.
(A másolás a CTRL + C gomb lenyomásával is elvégezhető.)
Kattintson az egérrel a Link szövege melletti beviteli mezőbe és nyomja meg az egér jobb gombját.
A legördülő menüben válassza ki a Beillesztés opciót és kattintson rá.
(A beillesztés a CTRL + V gomb lenyomásával is elvégezhető.)
Kattintson arra a formázást végző gombra (Vastag, Dőlt), amelyiket alkalmazni szeretné.
Kattintson az OK gombra.

HTML programozási nyelv

Szöveg feltöltésekor HTML nyelvben értelmezett elemeket is alkalmazhatunk, amennyiben rendelkezünk megfelelő szakmai tudással. Minden elemtípus deklarációja alapvetően három dolgot tartalmaz: egy ún. kezdő tag-et, az elem tartalmát és a befejező tag-et. A tag-eket a szemléletesség kedvéért úgy is felfoghatjuk, mint egyfajta címkéket. Ezek a címkék határozzák meg a HTML dokumentumban az egyes elemek elejét, végét és a két címke közti tartalmat, amelyre az elem vonatkozik.

A tag-et és az elem attribútumaihoz rendelt értékeket a szövegben <és > határoló jelek közé írjuk. Ezek nem jelennek meg a megjelenítés során, hanem a kezdő és befejező tag között lévő tartalom valamilyen jellemzőjét módosítják.

Az alábbi példák alapján a feltöltésre kerülő szöveg különböző módokon formázható, de előfordulhat, hogy bizonyos változtatásokat a weboldal forráskódja felülbírál ezért nem tapasztalható változás:
HTML kód
magyarázat
<b>Ez a szöveg félkövér lesz</b>, ez viszont nem. Szöveg vastagítása.
<i>Ez a szöveg dőlt lesz</i>, ez viszont nem. Dőlt megjelenésű szöveg.
<u>Ez a szöveg aláhúzott lesz</u>, ez viszont nem. Aláhúzott szöveg.
<s>Ez a szöveg áthúzott lesz</s>, ez viszont nem. Áthúzott szöveg.
<font size="12px">Ez a szöveg 12-es betűméretű lesz.</font> Betű méretének meghatározása.
<font color="#FF0000">Ez a szöveg piros színű lesz.</font> Betű színének meghatározása.
Első sor.<br>Második sor. Sortörés.
A szövegfeltöltő felületek bizonyos mértékben támogatják a HTML programozási nyelvet. Az ebben a nyelvben használatos kódokkal a szöveges tartalom nagymértékben formázható a felhasználó által, azonban ezt nem javasoljuk. HTML programozási nyelvet csak abban az esetben használjon, amennyiben rendelkezik megfelelő szakmai tudással és tisztában van a módosítás következményeivel.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy az egyedi formázásokkal a weboldal kinézete éppoly módon tönkretehető, mint amennyire "jobbá" tehető. Az alkalmazott kódokban egyetlen karakter eltévesztése vagy akár annak hiánya az egész megjelenésre nézve romboló hatással lehet, ezért a felelősség a felhasználót terheli minden esetben.
 
 
Ez az írás a WEB-SET tartalomkezelő rendszer használati útmutatójának (WEB-SET Súgó) egy részlete. Az interneten elérhető a www.webset.hu/sugo/ oldalon.
 
BIT-HUNGARY KFT.
Tel.: +36 1 436 - 1010     Fax: +36 1 436 - 1030     E-mail: info@bit-hungary.hu