wssugo_hun2.gif wssugo_eng2.gif wssugo_deu2.gif
wssugo_logo1c.png
WS_logo.png
 
Összes menü nyitása / zárása
1. Súgó
2. Alapfogalmak
3. Használat
4. Adatfeltöltés
5. Webáruház
6. Fórum
7. Beállítások
8. Letöltés
 
wssugo_home.gif wssugo_sitemap.gif
 
wssugo_title3b.gif
[ 3.2 ]
Felhasználói felület
Bejelentkezés után a felhasználói felület (adminisztrációs felület) kerül elénk. A képernyő felső részén egymás alatt eszközsorok találhatók. Ide vannak kigyűjtve azok a funkciók, melyeket bárhol el tudnunk érni. A legelső bejelentkezéskor, amennyiben még nincs létrehozva oldal, a fő menüsor lesz látható.

A képernyő alsó része alapvetően a munkaterület. Közvetlenül a bejelentkezés után ez a terület még üres. Itt jelennek meg a kiválasztott sablonok és oldalak, itt jelennek meg azok az ikonok, amikre kattintva az oldal egyes elemeit megváltoztathatjuk.

A felhasználói felületen négy különböző sor határozható meg:
menüsor
magyarázat
funkciók
fő menüsor
A szerkesztő felület legfelső sorában találhatók azok a fő funkciók, amikkel létrehozhatja oldalait, beállításokat végezhet weboldalán, feltöltött anyagait kezelheti, statisztikai adatokat kérhet le. Ez a sor mindig látható, de az egyes menüpontok elérhetőségét a szolgáltatási csomag határozza meg. Új oldal, Oldalak, Beállítások, Felhasználók, Terméklista, Statisztika, Erőforrások, Súgó
navigációs sor
Ebben a sorban található két olyan funkció, amivel a létrehozott oldalak között gyorsan váltogathat. Oldalváltás legördülő listával, Oldalváltás sorszámmal
oldalinformációs sor
Ebben a sorban jelennek meg azok az információk, amik az éppen szerkesztés alatt álló oldalra vonatkoznak. Csak akkor jelenik meg, ha a szerkesztési felületre be van töltve oldal. Megnevezés, Oldal kód, Sablon neve, Oldal típus
oldalműveleti menüsor
Ez a sor abban az esetben jelenik meg, ha a szerkesztő felületen már létrehoztak oldalt. Ebben a sorban olyan műveleti funkciók vannak, amik az éppen szerkesztés alatt álló oldallal végezhetők el. Megtekintés, Frissítés, Másolás, Törlés, Körlevél, Beállítás

Fő menüsor

Az alábbiakban felsorolt opciók némelyike nem minden esetben láthatók a szerkesztőfelületen, mert bizonyos szolgáltatások alapesetben nem elérhetők, ezért ezek ki vannak kapcsolva. Bizonyos opciók megléte a szolgáltatási csomag típusától függ.
funkció
magyarázat
Új oldal
Oldalak létrehozását kezdeményezheti. Mindig látható.
Oldalak
Korábban létrehozott oldalakat lehet betölteni.
Beállítások
Beállíthatja, hogy a domain név alatt elérhető weboldala látogatáskor melyik oldalt jelenítse meg elsőként és meghatározhatja, hogy milyen nyelvű felületen töltődjön be. Módosíthat a statisztikai adatok lekérdezésében vagy a szerkesztési felületen történő változások azonnali frissítését kapcsolhatja be. Az adminisztrátori felületen megváltoztathatja belépési jelszavát, ezen kívül meghatározhatja weboldalának globális META-értékeit.
Felhasználók
A felhasználói adatkezeléssel a weboldal látogatóival való kommunikáció bonyolítható le. Itt figyelhető, hogy a weboldalon elhelyezett űrlapokkal milyen visszajelzések érkeznek a látogatók felől.
Terméklista
Mivel a termékek adatainak egyenként való feltöltése rengeteg időt és energiát igényelne hagyományos esetben, ezzel az opcióval olyan külső állományok feltöltése végezhatő el, aminek segítségével hatalmas mennyiségű termék-információ tölthető be a webáruházba. Lehetőség van ugyanitt a megrendelő félnek kiküldött megerősítési- és visszaigazoló levél szövegének formázására is.
Statisztika
Ezzel a funkcióval megtekinthető, hogy weboldalát napi szinten hány alkalommal látogatták meg az interneten. Az adatok leszűkíthetők oldalakra is. Beállítható, hogy a kért adatokat a rendszer melyik évtől, hónaptól számítsa.
Erőforrások
Itt kigyűjtésre kerülnek a felhasználó által meghatározott más oldalakra (kifelé) mutató linkek és a feltöltésre került képek. Az elemeket egyesével megtekintheti, törölheti vagy a listát bővítheti újabb elemekkel. Feltölthet különböző típusú állományokat (videó-, audiófájlokat, írásos dokumentumokat).
Súgó
A WEB-SET súgó megjelenítése.
   Bővebb leírást a baloldali menüpontok alatt talál.


Navigációs sor

A navigációs sorban két különböző oldalbetöltési funkció szerepel. Ezek a gyorsabb, kényelmesebb szerkesztést biztosítják a felhasználó részére.
funkció
magyarázat
oldalváltás legördülő listával
A korábban létrehozott oldalakat a rendszer ebben a legördülő menüben gyűjti össze és szerkesztéskor ennek segítségével tölthető be másik oldal.
oldalváltás sorszámmal
Korábban létrehozott oldalak behívását lehet kezdeményezni a beviteli mezőbe való oldal sorszámának beírásával.

Oldalinformációs sor

Ebben a sorban jelennek meg azok az információk, amik az éppen szerkesztés alatt álló oldalra vonatkoznak. Csak akkor jelenik meg, ha a szerkesztési felületre be van töltve oldal.
funkció
magyarázat
Megnevezés
Az oldal felhasználó által megadott megnevezését mutatja.
Oldal kód
Az oldal kód tartalmazza, hogy milyen nyelvű felületen történt az oldal létrehozása és a rendszer által automatikusan generált oldal sorszámát is jelöli.
Sablon neve
Megmutatja, hogy a betöltött oldal melyik sablonból lett létrehozva.
Oldaltípus
Megmutatja, hogy a betöltött oldal, milyen típusba tartozik.

Oldalműveleti menüsor

Ez a sor abban az esetben jelenik meg, ha a szerkesztő felületen már létrehoztak oldalt. Ebben a sorban olyan műveleti funkciók vannak, amik az éppen szerkesztés alatt álló oldallal végezhetők el.
funkció
magyarázat
Megtekintés
Szerkesztés közben bármikor megtekintheti ellenőrzésképpen, hogy a létrehozott és feltöltött oldal, hogyan fog megjelenni az interneten hagyományos böngészés közben. Vannak azonban bizonyos részei a megjelenítésnek, amik ebben a nézetben nem elérhetőek.
Frissítés
Ahhoz, hogy a szerkesztőfelületen a feltöltött adatok megjelenjenek, szükséges a frissítés funkció.
Másolás
Meglévő oldalakat, addigi feltöltött tartalmukkal lehet lemásolni, új névvel ellátva.
Törlés
Meglévő oldalak törlése kezdeményezhető.
Körlevél
A betöltött oldal ezzel a funkcióval elküldhető e-mail címekre.
Beállítás
Beállíthat különböző paramétereket az egyes oldalakhoz, úgy mint META-bejegyzések, böngésző címsorában megjelenő címke, kulcsszavak, oldal leírása, leírás kivonata.
   Bővebb leírást a baloldali menüpontok alatt talál.

Az úgynevezett META-bejegyzések a weboldallal kapcsolatos háttér-információkat hivatottak megadni, melyek az információ-kezelő rendszerek számára könnyebbé teszik az oldal besorolását. A META bejegyzések a weboldal azon részéhez tartoznak, amelyek a látogatók számára nem, hanem a böngésző programok és a keresőmotorok számára szolgálnak részletes információval (milyen karakterkódolást használ az oldal, milyen kulcsszavak elsődlegesek az adott aloldalra vonatkozóan stb.). A META-bejegyzés a keresőmotornak a honlapról egy cédula, hasonlóan egy könyvtári katalógus kártyájához. Lehetőséget ad arra, hogy olyan információkat helyezzünk el oldalainkról, amiket a honlap látható, tartalmi részében nem lehet megadni.
 
 
Ez az írás a WEB-SET tartalomkezelő rendszer használati útmutatójának (WEB-SET Súgó) egy részlete. Az interneten elérhető a www.webset.hu/sugo/ oldalon.
 
BIT-HUNGARY KFT.
Tel.: +36 1 436 - 1010     Fax: +36 1 436 - 1030     E-mail: info@bit-hungary.hu