wssugo_hun2.gif wssugo_eng2.gif wssugo_deu2.gif
wssugo_logo1c.png
WS_logo.png
 
Összes menü nyitása / zárása
1. Súgó
2. Alapfogalmak
3. Használat
4. Adatfeltöltés
5. Webáruház
6. Fórum
7. Beállítások
8. Letöltés
 
wssugo_home.gif wssugo_sitemap.gif
 
wssugo_title4b.gif
[ 4.2 ]
Kép
A létrehozott vagy betöltött oldalakon digitális kép, fotó jeleníthető meg, amennyiben az annak felvitelét biztosító WEB-SET-es feltöltő ikon megtalálható.
TAG_KEP.gif
Kép-tag
Ez az ikon biztosítja, hogy a meghatározott helyre kép, fotó tölthető fel.

Feltöltés menete
1
2
3
4
5
A szerkesztőfelületre betöltött oldalon kattintson arra a kép-tag ikonra, ahova képet szeretne feltölteni.
A megjelenő ablakban kattintson a Tallózás... gombra.
Keresse meg számítógépén a feltöltésre szánt képet (JPG, GIF, PNG) és jelölje ki.
Kattintson a Megnyitás gombra. Minden egyéb beállítást hagyjon változatlanul.
Kattintson az OK gombra.
A feltöltött anayag nem jelenik meg automatikusan a szerkesztőfelületen (amennyiben a módosítás utáni azonnali frissítés opció ki van kapcsolva), ezért kattintson a Frissítés opcióra az Oldalműveleti menüsoron (ne a böngésző program frissítési gombjára) vagy használja a Megtekintés opciót.
Képeit mindig mentse olyan formátumban, amit támogat a WEB-SET. A fájl mérete ne legyen nagy, mert megoldható, hogy magas minőségű, nagy méretű képeket külön töltsön fel és a weboldalakon egy kisebb méretű, nagy tömörítésű kép (thumbnail kép) hivatkozásként a valódi képet töltse le.

Olyan esetekben, ahol a sablon forráskódja szigorú szabály szerint átméretezi a feltöltött képet, a megjelenő képen torzulás, illetve levágás fordulhat elő. A képeket ezért feltöltés előtt méretezze át a megfelelő értékek szerint. A feltölthető képek mérete sablononként más-más lehet. A képek megfelelő méreteiről való tájékoztatás általában a személyes konzultáción vagy e-mail-es értesítésben történik.

Képek átméretezése és más formátumban való mentése elvégezhető számos ingyenes (freeware) programmal, mint például IrfanView-val, ami magyar nyelvű változatban is elérhető (opcionális plug-in).

Támogatott képformátumok

A WEB-SET-es oldalakra feltölthető képformátumok a következők lehetnek: GIF, JPG és PNG.
BMP kiterjesztésű képek feltöltése – bár lehetséges – nagyon nem javasolt, mert erősen befolyásolja a weboldal betöltődésekor a várakozási időt. Legyen tekintettel arra, hogy nem mindenhol támogatott a szélessávú internet.
Fájlkiterjesztés módosítása: amennyiben kiterjesztések megváltoztatását szándékozik elvégezni, azt mindig egy arra megfelelő szoftverrel hajtsa végre. A művelethez minden esetben szükséges valamilyen program, mert a fájlnév végén található kiterjesztés nem csak egy név. A kitrejesztés meghatározza, hogy az összefüggő adatsorozat (a fájl), milyen algoritmus szerint alakuljon át a képernyőn az ember számára feldolgozható információvá. A fájlkiterjesztés kézzel való átírása nem egyenlő a kiterjesztés megváltoztatásával és súlyos következményekkel járhat, hibákat okozhat, mert a feldolgozó műveletek rosszul értelmezik az adatokat.

Korábban feltöltött képek alkalmazása

Minden egyes kép, ami egyszer fel lett töltve a szerkesztőfelületen, egy ún. erőforráslistára kerül. Az erőforráslista segítségével könnyedén alkalmazhat képállományokat ismételten. Ha egy képet többször szeretne megjeleníteni a weboldalán, nem kell mindannyiszor a feltöltési lépéseket elvégeznie, elég ha a felkínált listáról kiválasztja a már korábban feltöltött képet.
1
2
3
4
A szerkesztőfelületre betöltött oldalon kattintson arra a kép-tag ikonra, ahova képet szeretne feltölteni.
A megjelenő ablakban kattintson a Képállomány melletti legördülő listára.
Válassza ki a már korábban feltöltött képek közül melyiket szeretné megjeleníteni és kattintson rá.
Kattintson az OK gombra.

Feltöltött kép törlése

Fontos dolog, hogy a művelet alatt nem a törlést kell érteni vagyis a kép valójában csak a weboldalról tűnik el, az erőforráslista továbbra is tárolja a képállományt és a későbbiekben bármikor előhívható.
1

2
3
4
A szerkesztőfelületre betöltött oldalon kattintson arra a kép-tag ikonra vagy magára a képre, ahol kép törlését szeretné elvégezni.
A megjelenő ablakban kattintson a Képállomány melletti legördülő listára.
Válassza ki a lista első sorában lévő Nincs kép nevű sort és kattintson rá.
Kattintson az OK gombra.

Kép igazítása

Kép igazítása a feltöltő ablakban, az 'Igazítás' melletti legördülő lista szerint módosítható. Általános esetben ezt a beállítást az alapértelmezett értéken célszerű hagyni. Bizonyos képek elhelyezése a sablonban szigorú szabályok közé van szorítva, ezért az igazítás ezekre nincs hatással.
opció
eredmény
alapvonalhoz igazított
(alapértelmezett)
A szöveg első sorának alapvonala és a kép alja egy vonalba esik.
A kép egy sorelemnek számít.
középvonalhoz igazított
A szöveg első sorának alapvonala és a kép középvonala egybeesik.
A kép egy sorelemnek számít.
tetővonalhoz igazított
A szöveg első sorának tetővonala és a kép teteje egy vonalba esik.
A kép egy sorelemnek számít.
balra igazított
A kép mindenképp balra kerül, de a kép nem egy sor eleme.
jobbra igazított
A kép mindenképp jobbra kerül, de a kép nem egy sor eleme.

Hivatkozás (link) alkalmazása képen
1

2


3
A szerkesztőfelületre betöltött oldalon kattintson arra a kép-tag ikonra, ahol hivatkozást szeretne elhelyezni.
A Link típusa melletti rádiógombok közül válassza ki, milyen hivatkozást szeretne készíteni (Belső, Külső, Új külső link).

Belső - A hivatkozás meglévő WEB-SET-es oldalra fog mutatni. Válassza ki a legördülő menüről az oldal nyelvét (HU=magyar, EN=angol, DE=német). A következő legördülő listából válassza ki melyik meglévő oldalára mutasson a link. Folytassa a lépéseket a 3-as ponttól.

Külső - A hivatkozás a már korábban meghatározott és eltárolásra került hivatkozások listáján szereplő oldalra/feltöltött állományra (letölthető dokumentum, videófájl, audiófájl) fog mutatni. Válassza ki a legördülő menüről az oldal/állomány nevét. Folytassa a lépéseket a 3-as ponttól.

Új külső link - A hivatkozás külső, nem WEB-SET-es oldalra fog mutatni. Válassza ki a legördülő menüről a hivatkozás kezdeti címzés paramétereit. A beviteli mezőbe írja be a webhely/e-mail cím/webtárhely/javascript elérési paramétereit. Folytassa a lépéseket a 3-as ponttól.

Kattintson az OK gombra.
JPEG - (Joint Photographic Experts Group) képek tárolására alkalmas fájlformátum. Kiterjesztéseként a .jpeg, .jpg, ritkábban a .jpe használt. A képen lévő információt veszteségesen tömöríti ez a formátum. Bár a tömörítés információveszteséggel jár, azért optimális internetes oldalakon alkalmazni, mert akár 10-szer, illetve 100-szor kisebb fájlméret előállítása mellett is élvezhető a tömörített kép.

GIF - (Graphics Interchange Format) képek tárolására alkalmas fájlformátum. Mivel legfeljebb 8 bites színmélységű (256 színű) képeket tud kezelni, ezért elsősorban kevés színt tartalmazó rajzok tárolására, grafikonok és egyéb hirtelen színátmenetű ábrák tárolására való. Adaptív (alkalmazkodó) színpaletta társítást támogat. A 8 bites kép színei akkor közelítik meg legjobban az eredeti kép színeit, ha adaptív palettát használunk. Ebben az esetben a paletta a kép legfontosabb színeiből épül fel. A kevés színből álló motívumok adaptív palettával meglehetősen valószerű látványt adnak. Támogatja az alfacsatornát, de csak egyetlen szintértékkel.

PNG - (Portable Network Graphics) képek tárolására, veszteségmentes tömörítésére alkalmas fájlformátum. Kiterjesztésként a .png írásmóddal használják. A PNG kiterjesztés a GIF formátum fejlettebb változata. Támogatja az alfacsatornát, ami a fokozatosan átlátszóvá váló képek megjelenítését teszi lehetővé. Fokozatos megjelenítést támogat, ami a képfájl 1/64-edének megérkezésekor már képes hozzávetőleges képet mutatni, ráadásul a képpontok nem torzítanak, a durva kép egyenletesen tartalmazza a végleges képet. Támogatja a Deep Color (48 bit) formátumot és képes indexelt színpaletta tárolásra.

BMP - (BitMaP) képek tárolására, veszteségmentes tömörítésre alkalmas fájlformátum. Angol szóösszetétel, melynek jelentése bittérkép. Ebben a formátumban mentett képek mérete a legnagyobb általában, mert a bittérkép a kép képpontjait sorfolytonosan tárolja. Az internet, mint hatékony információmegosztó eszköz funkcióját figyelembe véve ez a formátum nem optimális weboldalak képeinek megjelenítésére, mert a kép méretéből adódó óriási adatmennyiség csak lassan továbbítható a hálózaton.
JPG
GIF
PNG
BMP
1 bit színmélység
(Monochrome)
2 szín
8 bit színmélység
(Color)
256 szín
16 bit színmélység
(High Color)
~65.5 ezer szín
24 bit színmélység
(True Color)
~16.7 millió szín
24 bit színmélység + 8 bit Alpha
(True Color + Alpha Channel)
~16.7 millió szín
48 bit színmélység
(Deep Color)
~281.4 billió szín
veszteséges tömörítés
veszteségmentes tömörítés
1 bites alfacsatorna
8 bites alfacsatorna
animáció
 
 
Ez az írás a WEB-SET tartalomkezelő rendszer használati útmutatójának (WEB-SET Súgó) egy részlete. Az interneten elérhető a www.webset.hu/sugo/ oldalon.
 
BIT-HUNGARY KFT.
Tel.: +36 1 436 - 1010     Fax: +36 1 436 - 1030     E-mail: info@bit-hungary.hu